Felhívjuk figyelmüket!

 

A hideg időre való tekintettel, mivel meleg igényes növényekről van szó, a palánták kiszállítását május végén kezdjük meg leghamarabb! Türelmüket és megértésüket köszönjük! 

Azok számára, akik az időjárási viszonyoktól függetlenül gondozni tudják palántáikat, akár másnapi szállítással elérhetőek növényeink.

 


Termesztéssel kapcsolatban:

 

Palántáink tárolása:

Fontos, hogy a kiszállított palántáinkat mihamarabb csomagolja ki és erős napsütéstől védett helyen tartsa egy edényben amelyben vízzel hígfolyósra elkevert föld van. A tárolás alatt a a fogyó vizet pótolni kell!

 

Ültetés:

Napsütötte területeket, laza homokos talajt kedvelő növényről van szó, amely ettől eltérő talajtípusokban is képes kedvező mennyiségű termést hozni. Mi bakhátba ültetünk, amit fekete takarófóliával borítunk. Ez a módszer kedvez a későbbi felszedésnek, mert nem kell olyan mélyről felszedni az érett gumókat. Ugyanakkor a gyomok távol tartásában is segítséget nyújt, mielőtt kialakul az egybefüggő sűrű lombtakaró.

Sorközöket legalább 80 cm-re hagyjuk, de bizonyos gépesített felszedési eljárásnak a 90-110 cm a megfelelő. 40 cm-es tőtávolsággal dolgozunk, de ez a hely szűke miatt 30+35 cm-ig praktikusan csökkenthető.

A gyökerétől maradéktalanul! megfosztott palántának legfeljebb 1/3 része maradjon föld felett.

 

Fontos:

Tapasztalataink szerint a gyökeresen elültetett növény alatt sokszor rendellenesen kifejlődött gumókat találunk. A termés mennyisége elmaradhat a várttól és azok formája miatt alkalmatlanok lehetnek az értékesítésre. Emiatt javasoljuk ültetéskor megfosztani a palántát a teljes gyökérzetétől.

 

Kiültetett növény gondozása:

Elsősorban csepegtető szalagos alsó öntözést javaslunk. Fontos a talaj folyamatos nedvesen tartása, mely növényenként a napi 1 liter mennyiséggel megoldható. A talaj esetleges kiszáradása esetén a vizet fokozatosan pótoljuk vissza, elkerülve ezzel a gumók megrepedését.

A tenyészidő utolsó szakaszában 4-6 napos öntözés megvonással tovább fokozhatjuk a gumófejlődést.

A fejlődés kezdeti szakaszában tartalmazhat a tápanyag nitrogént, de a későbbi optimális lomb gumó arány eléréséhez a nitrogén további használatát nem javasoljuk, mert negatívan befolyásolja a gumó mennyiséget és az eltarthatóságot.

A termesztés második szakaszában fontos tápanyag a kálium, foszfor és kalcium.

 

Az édesburgonya napi vízigénye körülbelül 4 m3 hektáronként, ami tövenként egy litert jelent, ha kiskerti ültetésről beszélünk. Fóliával takart ültetvényeket csak csepegtető szalagos alsó öntözéssel tudjuk ellátni kizárólagosan, amit az egyéb ültetési formáknál is javaslunk, mert a növény számára ez a legkedvezőbb öntözési módszer. Egyébként a reped gumók a tartós vízhiány hirtelen nagy mennyiségű vízzel való pótlása miatt jönnek létre. A növekedés legnagyobb részében fontos a kiegyensúlyozott vízellátás. A tenyészidő utolsó szakaszában 6-8 napos víz megvonással tovább fokozhatjuk a gumófejlődést

A fejlődés kezdeti szakaszában tartalmazhat a tápanyag nitrogént, de a későbbi optimális lomb gumó arány eléréséhez a nitrogén további használatát nem javasoljuk, mert negatívan befolyásolja a gumó mennyiséget és az eltarthatóságot. A termesztés második szakaszában fontos tápanyag a kálium, foszfor és kalcium. Szerves trágyák alkalmazása lehetséges és hasznos, ugyanakkor tudnunk kell, hogy ezzel kártevőket is a kertünkbe hozhatunk.

Részletesebb leírást mellékelünk a tápanyagozással kapcsolatban a megrendelt palántákhoz.

 

A kezdeti szakaszban a folyamatos gyommentesítés fontos, ebben nyújt nagy segítséget a talajtakaró fólia. Későbbiekben a sűrű lombozat meggátolja a gyomok elterjedését. A talajlakó kártevők elleni védelmét biológiai készítményekkel is megoldhatjuk. Az önnek leginkább megfelelő szer kiválasztásához keresse fel a közelében található növényvédős- és kertészeti boltokat.

 

Gumók betakarítása és eltárolása

Az első fagyok előtt javasoljuk a gumók felszedését, ugyanis a fagyásos termések rövid időn belül tönkremennek. Felszedésnél fokozottan ügyeljünk a gumók sérülékeny felületére és arra, hogy ne törjük el azokat. Optimális körülmények között 1,5-2,5 kg bokronkénti átlag érhető el.

 

Eltarthatóságot a hőkezeléssel való tartósítás biztosítja számunkra, ahol a betakarított gumókon keletkezett sérülések begyógyulnak és a bőre megvastagszik. Így a gumók ellenállóbbá válnak például a penészgombákkal szemben is. Ugyanakkor a téli tárolás közben esetleg mégis rothadásnak indult darabokat válogassuk ki. Egyébként azok épen maradt része feldolgozható, fogyasztásra alkalmas.

10°C felett, de a 14°C-ot nem meghaladva tudjuk a legjobb körülményeket biztosítani tárolás közben, ami könnyedén biztosítható ház körüli, vagy annak részét képező fűtés nélküli helyiségekben.

 

 

 

A fent leírtak tapasztalataink alapján lettek megfogalmazva.

 

Free Joomla! template by L.THEME

Nincs még fiókja? Regisztráció

Belépés a fiókba